Valgstyret 11.05.16 - sak 8/16 - Kommunereformen - rådgivende folkeavstemning - stemmestyrer

Rita-Mari Keiserås - klikk for personkort
Saksbehandler: Rita-Mari Keiserås
Arkivsaknr: 2016/1308

UtvalgMøtedatoSaksnr.
Valgstyret 11.05.16 8/16

Rådmannens forslag til vedtak:

1.      I forbindelse med rådgivende folkeavstemning mandag 6. juni 2016, velges følgende som medlemmer, ledere og nestledere til stemmestyrene:

Nesheim:

Tove Åsmul, nestleder

Kathrine Nøst

Karl Laugsand

2.      Valgstyrets leder/sekretær kan i samråd med stemmestyrets leder frita medlemmer for tjeneste i stemmestyret og foreta suppleringsvalg til det enkelte stemmestyre når dette er nødvendig.

Hjemmel/bakgrunn for saken:

Ingen

Ingen

Det vises til kommunestyrets vedtak i sak 15/16 angående kommunereformen og rådgivende folkeavstemning.

Valglovens regler skal følges så langt det er mulig.

I hvert valglokale i kommunen skal et eget stemmestyre lede gjennomføringen av folkeavstemningen på valgdagen. Stemmestyret skal bestå av minst tre medlemmer. Enhver som har stemmerett og er manntallsført i kommunen ved valget er valgbar og har plikt til å motta valg til stemmestyret. Stemmestyret skal ha kjønnsmessig balanse, og det skal velges leder og nestleder.

Siden det er snakk om en folkeavstemning og ikke et listevalg, kommuner valglovens § 9-3 (4) ikke til anvendelse, slik at kommunestyremedlemmer også kan være valgfunksjonærer.

Det er en fordel at medlemmene har kjennskap til valgavvikling, slik at en har i hovedsak valgt å ta med personer fra stemmestyrene for valget i 2015. Da en ser for seg en noe enklere avvikling i valglokalet og kortere åpningstid foreslås noe færre medlemmer i stemmestyrene enn ved ordinært valg.

Etter kommunelovens § 36.2 skal begge kjønn være representert med minst 40 % i kommunale utvalg og nemnder. Dette er hensyntatt.

Det vil bli gitt egen opplæring i forkant av valget.

Rådmannen innstiller på at valgstyrets leder/valgstyrets sekretær i samråd med stemmestyrets leder får myndighet til å innvilge fritak ved søknad, og supplere stemmestyrer ved behov.

Ved tidligere valg har stemmestyremedlemmene etter regning fått dekt tapt arbeidsfortjeneste, jfr. kommunens reglement for godtgjøring. Likeså har det blitt utbetalt kjøregodtgjøring etter statens satser.

Når det gjelder godtgjøring ble det for valget 2015 vedtatt følgende satser:

Leder: kr. 1.000,-

Nestleder og øvrige medlemmer: kr. 500,-

Kostnadene for gjennomføring av rådgivende folkeavstemning regnskapsførers som politisk virksomhet og vil i stor grad være finansiert med ekstraordinære skjønnsmidler det er søkt fylkesmannen om. Kommunen har imidlertid ikke fått tildelt mer enn halvparten av det omsøkte beløp, så det er grunn til å regne med en egenandel som en får komme tilbake til ved revidering av budsjett for 2016.

Publisert: 25.11.2010 12:40 Sist endret: 12.05.2016 12:02