Kommunestyret 26.02.20 - FO 17/20 - Spørsmål fra Gunnar Løvås (SV) - Strandryddeuka og strandryddedagen 2020

Strandryddedagen og strandrydde uka er årlige foreteelser og svært viktige og landsomfattende tiltak for å bekjempe marin forsøpling. I 2020 er den store strandryddedagen lørdag 2. mai og strandrydde uka 27. april til 2. mai. Regelmessig og kontinuerlig strandrydding er et effektivt tiltak både for å fjerne avfall før det havner i havet og avfall som ligger på stranden som kommer fra marin forsøpling på havet.

I en rapport utarbeidet av det britiske selskapet «Eunomia» bekreftes det at rydding av strender er et effektivt tiltak i kampen mot marin forsøpling.

For å få mest mulig effekt ut av strandryddedagen og strandrydde uka er det svært viktig at dette organiseres på en god måte innenfor kommunens grenser. Det vil derfor være naturlig at kommunen tar grep i denne saken og involverer skoler og andre organisasjoner til en felles stor dugnad. I skolesammenheng kan strandrydde uka og strandryddedagen inngå i det pedagogiske opplegget både i grunnskole og i barnehage i forhold til å lære og forstå mere rundt bærekraftig utvikling og kampen mot forurensning.

Levanger kommune har stilt seg bak FN sine bærekraftmål og det forplikter til handling på flere områder.

Med bakgrunn i dette stilles følgende spørsmål til ordføreren:

1. Hvilket opplegg planlegger Levanger kommune for å ta tak i denne uka og dagen for å høyne forståelsen blant voksne, barn og unge når det gjelder marin forsøpling?
  2. Hvilke skoler og andre organisasjoner er involvert i et eventuelt organisert opplegg fra kommunen?

Gunnar Morten Løvås - klikk for persomkort
Gunnar Morten Løvås, SV