Kommunestyret 21.03.18 - FO 10/18 - Spørsmål fra Olaug Julie Aasan (MDG) - Mobbing i arbeidslivet

Til enhver tid er det rundt fem prosent av norske arbeidstakere som opplever seg mobbet på jobben. I tillegg er det nærmere 14 prosent av arbeidstakere som er utsatt for gjentatte krenkende og trakassering handlinger i jobbsammenheng uten at de nødvendigvis setter merkelappen «mobbing» på opplevelsene. Mobbing på arbeidsplassen utgjør et alvorlig problem for de som rammes.

Tidligere studier viser at psykiske plager som angst og depresjon i tillegg til fysiske muskel- og skjelettplager, er vanlige konsekvenser av mobbing. Alle reagerer på mobbing, uavhengig av hvordan de er skrudd sammen. Mange som er utsatt for mobbing har tanker om å ta sitt eget liv, og vi vet at mobbing gir økt risiko for både sykefravær og uførhet.

Også i Levanger kommune fins det eksempler på ansatte som har opplevd mobbing på jobb og har store belastinger med dette. Dette må kommunen som arbeidsgiver og tjenesteyter være oppmerksom på.

Spørsmål

1. Hvordan oppleves arbeidsmiljøet ved arbeidsplassene til Levanger kommune?
  2. Hva gjøres for å gi ledere nødvendig kompetanse til å håndtere konflikter og markere grenser ved uakseptabel oppførsel?
  3. Hvordan fungerer prosesser for varsling om mobbing eller trakassering ved våre kommunale arbeidsplasser?

Olaug Julie Aasan - klikk for personkort
Olaug Julie Aasan