Formannskapet 08.05.19 - sak 54/19 - Økonomirapportering 1. kvartal 2019

UtvalgMøtedatoSaksnr.
Formannskapet 08.05.19 54/19
Kommunestyret

Rådmannens forslag til innstilling:

1. Økonomirapport for 1. kvartal 2019 tas til etterretning.
  2. Levanger kommunes driftsbudsjett endres slik:
    -          Avsetningen til avdrag reduseres med 3,4 mill. kroner
    -          Avsetningen til rentekostnader reduseres med 1,8 mill. kroner
    -          Skatteanslaget økes med 8,5 mill. kroner
    -          Inntektsutjevning reduseres med 5,9 mill. kroner
    -          Rammetilskudd økes med 3,5 mill. kroner
    -          Overføring til «Kommunesamarbeid Regnskap, Innfordring, Lønn» reduseres med 0,7 mill. kroner
    -          Overføringen til Trønderhallen økes med 0,5 mill. kroner
    -          Rentekompensasjon reduseres med 1,0 mill. kroner
    -          Grunnskolene styrkes med 3,0 mill. kroner
    -          Institusjonstjenesten styrkes med 6,0 mill. kroner
    -          NAV styrkes med 1,5 mill. kroner
  3. Levanger kommunes investeringsbudsjett endres slik:
    -          Avsetningen til IKT i skole/barnehage økes med 0,6 mill. kroner
    -          Det settes av 0,3 mill. kroner til inventar/utsyr ved Levanger ungdomsskole
    -          Det bevilges 1,8 mill. kroner til innkjøp av ny tankbil
    -          Finansieres ved bruk av ubrukte lånemidler (2,16 mill. kroner) og mva-kompensasjon (0,54 mill. kroner)

Hjemmel/bakgrunn for saken:

Økonomirapportering 1. kvartal 2019 PDF

Finansrapportering 1. kvartal 2019 PDF

Ingen

Driftskostnadene var betydelig over det budsjetterte nivået i 2018. Gjennom hele 2018 var det arbeidet med å ta ned aktiviteten for å komme så nært det budsjetterte nivået som mulig og sikre en at «inngangsfarten» i 2019 skulle være riktig. Aktiviteten ble tatt betydelig ned, men regnskap for 1. kvartal viser at det også i 2019 ligger an til betydelig merforbruk i mange av tjenestene våre.

I forbindelse med økonomiplan 2019-2022 ble det lagt fram en «Handlingsplan for god økonomistyring og bærekraftig økonomi». Arbeidet med å gjennomføre denne startet opp på slutten av 2018. Det er gjennomført aktiviteter i henhold til denne planen 1. kvartal, men en ligger litt etter skjemaet og må prioritere dette arbeidet høyere resten av året.

Det er ingen tvil om at innbyggerne i all hovedsak mottar gode tjenester fra Levanger kommune. Ettersom behovene for nye tjenester øker mer enn inntektene vil det alltid være behov for å finne mer effektive løsninger. Det er en betydelig utfordring at slikt utviklingsarbeid gjerne fører med seg en «pukkelkostnad» der en får kostnadene før en kan realisere gevinstene. I mange tilfelle kommer gevinsten på andre områder enn der kostnadene kommer. Det er viktig at en i jakten på besparelser ikke tar bort ressurser en trenger til å drive en nødvendig omstilling og utvikling.

Etter mange år med nedadgående sykefravær ble det en økning i 2018. Denne økningen fortsetter dessverre i 1. kvartal 2019. Det er helt nødvendig å finne ut hvordan denne utviklingen kan snus.

Rådmannens vurderinger fremgår av vedlagte rapport.

Publisert: 19.12.2010 07:50 Sist endret: 09.05.2019 08:09