Sterkt møte med Falstad

Turistsjefen i Levangers vennskapsby Herceg Novi fant sitt eget etternavn på minnesteinen i Falstadskogen denne uka.
- Jeg kjenner ikke navnet på denne personen, men det vil jeg finne ut av, sa Pavle Obradovic under besøket i Falstadskogen.

Klikk for større foto

Spenning i skogen: På minnesteinen i Falstadskogen fant de tre gjestene mange etternavn de kjente igjen. Fra venstre Jelena Poledica, Gordana Krcunovic, Pavle Obradovic og Ranka Eric Kvarving.

De tre besøkende fra Herceg Novi i Montenegro syntes det to dager lange oppholdet i Levanger var spennende.
De trakk spesielt fram besøket på Falstad som en sterk opplevelse. Herceg Novi ble i sin tid Levangers vennskapsby nettopp på grunn av kontakten mellom Levanger og Jugoslavia etter andre verdenskrig. Mange jugoslaver satt fengslet på Falstad og 74 henrettede jugoslaver ble identifisert etter andre verdenskrig.

De tre gjenkjente flere av etternavnene på personer som ble henrettet i Falstadskogen.
- Det er etternavn som finnes i Herceg Novi og distriktet rundt, sa Herceg Novis eiendomssjef Jelena Poledica.
Falstadsenteret skal nå i gang med å finne ut mer om de jugoslaviske fangene som satt på Falstad. Derfor er kontakten med Herceg Novi viktig for senteret.

Gordana Krcunovic, Jelena Poledica og Pavle Obradovic fikk et bredt innblikk i hva Levanger er i dag. Orienteringer fra kommunelegen om hvordan helsesystemet i Norge er oppbygd med spesielt fokus på forebygging imponerte gjestene. De var også på omvisning på Staup helsehus for å få vite mer om blant annet demensomsorgen.

Byvandring i den nylig fredete trehusbyen ble det også tid til, med innlagt besøk på galleri Fenka. Et par timer på Moan med innblikk i hvordan Berg eiendom har bygd opp den nye bydelen der sto også på programmet. Der ble det snakket en del om hvordan kommunen og private utbyggere samarbeider for å skape nye fellesrom. Slike ordninger finnes det lite av i Montenegro.

Turistsjef Pavle Obradovic er ivrig etter å få trøndere på besøk i Herceg Novi.
- Vi har godt norsk sommerklima fra april til oktober, men juli og august kan bli litt for varmt. Herceg Novi har mange turister på besøk, og det er mulig å bade og ha alle slags aktiviteter i området, sier Pavle Obradovic. Det første målet for samarbeidet er å delta på Mimosafestivalen i Herceg Novi i februar og mars. Den lange kulturfestivalen har 50-årsjubileum i år og det skal være to norske dager i mars.

Enkleste måte å komme seg til Herceg Novi i sommerhalvåret er direkteforbindelsen fra Værnes til Dubrovnik. Derfra er det bare 40 minutter i bil og en grensepassering fra Herceg Novi. Prisnivået ligger under Kroatia som mange nordmenn har brukt som feriested de senere årene.

Eiendomssjef Jelena Poledica (t.v.) og turistsjef Pavle Obradovic (t.h.) fikk omvisning av Falstadsenterets direktør Christian Wee (midten) i Falstadskogen.

I skogen: Eiendomssjef Jelena Poledica (t.v.) og turistsjef Pavle Obradovic (t.h.) fikk omvisning av Falstadsenterets direktør Christian Wee (midten) i Falstadskogen.

På Staup helsehus fikk besøket se hvordan kommunen jobber forebyggende innen folkehelse. Her fra venstre altmuligmann Per Jarle Eriksen, Ranka Eric Kvarving fra Levanger næringsforum, Gordana Krcunovic fra Mimosa festivalen, Jelena Poledica, eiendomssjef i Herceg Novi, Pavle Obradovic, turistsjef i Herceg Novi og ordfører Robert Svarva.

Staup: På Staup helsehus helsehus fikk besøket se hvordan kommunen jobber forebyggende innen folkehelse. Her fra venstre altmuligmann Per Jarle Eriksen, Ranka Eric Kvarving fra Levanger næringsforum, Gordana Krcunovic fra Mimosa festivalen, Jelena Poledica, eiendomssjef i Herceg Novi, Pavle Obradovic, turistsjef i Herceg Novi og ordfører Robert Svarva.

Publisert: 18.01.2019 08:45 Sist endret: 12.02.2019 08:50