Brannvernuka 2015 - Åpen brannstasjon

Lørdag 19. september 2015, kl. 10-13. Velkommen!

Brannvernuka: Levanger brannstasjon holder åpen dag også i år.

Flere foto fra Åpen dag 2014

Klikk for flerer foto fra Åpen dag 2014

Pressemelding - som PDF

Mer enn halvparten av alle nordmenn frykter brann mest av alle mulige hjemmeulykker. Men de aller færreste tar konsekvensen av det. Bare to prosent av oss gjennomfører brannøvelser og prøver ut rømningsveiene hjemme.

Det kommer fram av en ny undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for If Skadeforsikring, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Norsk brannvernforening i anledning årets brannvernuke.

- At det kan begynne å brenne hjemme der vi bor, på verdens tryggeste sted, er en så skremmende tanke at vi helst skyver den fra oss. Men faktum er at vi kan gjøre det langt tryggere for oss selv med enkle tiltak som å sjekke røykvarsleren, passe på at slokkeutstyret er i orden, og sørge for å ha en god plan for hva vi skal gjøre hvis det skulle begynne å brenne, sier Morten Thorsrud, konserndirektør i If Skadeforsikring.

I brannvernundersøkelsen svarer 13 prosent at familien har avtalt fast møtested utendørs i tilfelle brann. Ti prosent svarer at man i familien har snakket om hva man skal gjøre, og fem prosent at de selv har en plan i sitt eget hode. 54 prosent innrømmer at de ikke har tenkt noe særlig over hva de skal gjøre ved brann.

- Det viser at vi bare må fortsette å informere om hvor viktig det er å ha brannøvelse hjemme. Noe av det beste med å øve er at man umulig kan bomme. Enten konstaterer man at ting fungerer, eller så finner man noe å rette på. Begge deler er verdifullt, sier Terje Rennan konsituert brannsjef i Innherreds brann og redning.

Midt i september markeres Brannvernuka over hele landet. Nærmere 350 brannstasjoner inviterer til åpen dag med nyttig kunnskap, demonstrasjoner og utdeling av brannhjelmer til barna lørdag 19. september. I tillegg deltar over 600 000 nordmenn i det som trolig kan kalles verdens største brannøvelse. Skoler, barnehager, bedrifter, institusjoner og andre virksomheter skal i sving og trene på brannrutinene. Også familier kan melde seg på via www.brannvernuka.no og bli med i massemønstringen.

I vårt distrikt er det Innherred brann og redning og lokale samarbeidspartnere som står for gjennomføringen av arrangementet.
Her inviteres det til åpen dag på brannstasjonene på Verdal og brannstasjonen på Levanger lørdag 19.09. kl. 10 - 13. Ytterøy har ett eget opplegg i uke 39.

Oversikt over øvrige brannstasjoner som deltar, finnes på nettstedethttp://www.brannvernuka.no/ − både i form av et interaktivt kart og i fylkesvise lister. Her finnes også live-oversikter over alle som deltar i Nasjonal brannøvelse. Listene er sortert pr virksomhetstype og fylke/kommune, slik at det er enkelt å finne lokale deltakere.

Mediekontakter lokalt:
Terje Rennan, Konstituert brannsjef, 95 81 01 10
Tor Reidar Wigen, Branninspektør, 92 68 20 99

Faktaboks - Gode råd om hva en brannøvelse i hjemmet bør inneholde

• Ÿ Hele familien bør være forberedt på hva som skal gjøres i tilfelle brann. Sett dere ned og lag en plan i fellesskap.
  • Ÿ Avtal et møtested utenfor boligen. Dette er viktig for at dere skal ha full oversikt over at alle har kommet seg i trygghet.
  • Ÿ Test alternative rømningsveier som for eksempel brannstiger og lignende, slik at dere vet at de fungerer og kan brukes av alle.
  • Ÿ Test alle røykvarslere med testknappen. Sjekk at brannslokkeutstyret er lett tilgjengelig og klart til bruk.
  • Ÿ Evaluer øvelsen etter gjennomføring. Oppdager dere at ting ikke fungerer som dere hadde tenkt, er det viktig å justere planen og rette eventuelle feil.

Faktaboks - Nasjonal brannøvelse

• Målet med Nasjonal brannøvelse er å øke hyppigheten og kvaliteten på brannøvelser i både virksomheter og privathusholdninger. Så enkelt deltar man:
    1) Registrer virksomheten og/eller familien på www.brannvernuka.no
    2) Planlegg og gjennomfør en brannøvelse i løpet av september
  • Man står selv for gjennomføringen av brannøvelsen, og bestemmer selv hva den skal inneholde. Deltakelse er selvsagt gratis. Det eneste som forutsettes er at øvelsen avholdes i løpet av september - gjerne i selve Brannvernuka i uke 38, men det er ikke et krav. Alle som deltar, blir med i trekningen om premier for til sammen 30 000 kroner.

Publisert: 17.09.2015 11:37 Sist endret: 19.09.2015 23:45