Gå til innhold Globalmeny Forsiden
Toppbilde

Levanger Litteraturfestival 2021

Velkommen til Levanger Litteraturfestival 2021!
Her finner du program, påmelding og billetter.

 
Korona og den norske krona

Jon Olaf Olaussen - Jørund Eggen - Ove Jakobsen - Gaute Ulvik Haugan

Velkommen til en spennende temakveld på Levanger bibliotek! Fra Wuhan til Innherred - Hvordan klarte et virus å snu opp ned på økonomien både globalt, nasjonalt og lokalt? Hvilke ringvirkninger har det fått for små bedrifter på Innherred? Og kan nye måter å tenke økonomi gjøre oss bedre rustet for framtidige verdensomspennende kriser?

Professor i økonomi v/NTNU Jon Olaf Olaussen foredrar om de dramatiske endringene internasjonalt, regionalt og lokalt og diskuterer styrker og svakheter med ulike måter å organisere økonomien på.

Deretter gir gründer Jørund Eggen fra Fæby bryggeri oss et innblikk i hvordan en nyoppstartet bedrift plutselig måtte endre strategi for å overleve pandemien

Professor i økologisk økonomi v/Nord Universitet, Ove Jakobsen, gir en presentasjon av hvordan økologisk økonomi kan bidra til bærekraftig samfunnsutvikling. Økologisk økonomi stiller spørsmål ved noen grunnleggende forutsetninger i dagens økonomi og i foredraget lanserer Jakobsen løsninger som prioriterer kvalitativ utvikling, samarbeidende nettverk, levende nærdemokrati innenfor bærekraftig natur.

Ansvarlig redaktør for iLevanger.no, Gaute Ulvik Haugan, loser oss gjennom kvelden.

Arrangementet er gratis, men grunnet COVID-19 må alle bestille gratisbillett på forhånd.

 


Back to bøgda
Erik Stenvik, Ida Frisch og Torvald Sund

Erik Stenvik er utdannet veterinær og har vært seniorrådgiver med ansvar for kulturlandskap og miljøtiltak hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag. På 70-tallet overtok Stenvik og kona hans en gård i Namdalseid som de drev fram til 2002. Her var det fjøsstell og skogsdrift om vinteren og jordbruk sommerstid. Avlinger som måtte i hus i rett tid og dyr som krevde omsorg året rundt gjorde at de i de stor grad var avhengige av å ha naturen og klimaet på sin side. Utfordringene ble ikke mindre av at de valgte å satse på miljøvennlige driftsformer. Ny teknologi og omfattende endringer i landbrukets rammevilkår fikk også mye å si for arbeidet og livet på gården.  

Boka Bondevett fra 2019 er historien om hva Stenvik har lært av forgjengerne sine og av livet på gården. Den er også et personlig vitnesbyrd om avfolkinga av norske bygder i tida etter andre verdenskrig. Bondevett tar opp dyrevelferd, matsikkerhet, kulturlandskap, teknologiutvikling og miljøspørsmål. I Bondevett deler ikke Stenvik bare sine erfaringer fra livet som bonde, men også tanker og perspektiver for livet generelt. Kanskje er sunt bondevett akkurat det vi trenger for å ta vare på livet på jorda og sikre ei framtid for etterkommerne våre. 

Ida Frisch er forfatter og skuespiller, men ble kanskje mest kjent for NRK-dokumentaren «Ida og Martin på Notholmen». Hun og kjæresten satte bylivet på pause, og flyttet til en liten holme på Romsdalskysten. Her utforsket de en enklere måte å leve på og en mer selvberget tilværelse. Et av målene med oppholdet var å se hvor mye praktisk kunnskap de kunne lære seg i løpet av et halvt år på den lille holmen.  

Frisch kommer til Levanger litteraturfestival for å snakke om erfaringene fra oppholdet på Notholmen, men også om bærekraft, klimaendringer og om det å finne tilbake til menneskenes rolle som en del av naturens kretsløp. 

Torvald Sund er en lokal forfatter som har gitt ut romaner, skuespill og barnebøker. Han har gjennom hele forfatterskapet hatt et særlig fokus på bygdeliv og hans siste roman Eva foregår i bygda Ekne utenfor Levanger. Boka handler om førti år gamle Haldor som bor i Purkvika på Ekne og lengter tilbake til «før i tida». Eva er et kulturbilde av en omskiftelig samtidig på den norske landsbygda, der penger og grådighet ødelegger verdier og tradisjoner. Under LevLitt forteller Torvald Sund om Eva, om Haldor og om Purkvika.


En kveld med Tore Renberg

Tore Renberg har vunnet flere priser for sitt forfatterskap, og mange har nok fått et forhold til han gjennom bøkene om Jarle Klepp og Hillevågsgjengen. I 2020 kom romanen Tollak til Ingeborg som handler om den gamle stabukken Tollak. Tollak har alltid gjort ting på sin egen måte, og han har lite til overs for framtid og utvikling. Romanen er et portrett av en mann i slutten av livet, om sterke følelser og sterke krefter, men det er også et portrett av hva modernisering og utvikling kan gjøre med et lite bygdesamfunn.  

Publikum vet at å se Tore Renberg live er en opplevelse ganske utenom det vanlige – her blandes opplesning, standup og musikk i en særegen form hvor både latter, etttertenksomhet og tårer får sin plass. Denne kvelden har han med seg gitarist Alexander Flotve.


Å samtale med veggen
Foredrag ved Ellen Giskås

Veggen gir ofte flere svar og tilbakemeldinger enn det man kan forvente. Hvordan leser man gamle bygg?

Ellen Giskås er byggmester med spesialisering i bygningsvern og driver sitt eget firma. Hun har mange års erfaring innen feltet.

Arrangementet er gratis, men grunnet COVID-19 må alle bestille gratisbillett på forhånd.

Publisert: 18.06.2021 13:51 Sist endret: 22.09.2021 10:45
Levanger bibliotek Jernbanegata 16 7600 Levanger
Tlf: 740 52 900 Faks: E-post: biblioteket@levanger.kommune.no
Åpningstid: Man-tors10-18 , fre 10-16 Åpningstid: Lør 10-14, søn stengt Org.nr.: 938587051
Nettredaktør: Espen Rønning Ansvarlig redaktør: Yngvild S. Knudsen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS

En del av Levanger kommune Levanger kommune