Gå til innhold Globalmeny Forsiden
Toppbilde_bookbites

Friby

Forfattere i mange deler av verden utsettes for trusler og forfølgelse. PEN International rapporterer hvert år rundt 1 000 tilfeller av fengsling eller forfølgelse av forfattere. Dette er forfattere som trakasseres og forsøkes kneblet fordi de har benyttet seg av sin grunnleggende rett til å ytre seg. Levanger ble friby høsten 2014.

Hafizullah Shariati er Levangers tredje fribyforfatter (2019-2021)

Hafizullah Shariati er forfatter, poet, journalist, akademiker og aktivist. Han kommer fra Ghazni provinsen i Afghanistan. Etter videregående skole flyttet han til Pakistan. Han har en mastergrad i journalistikk fra universitetet i Teheran og en doktorgrad i litteratur og lingvistikk fra Allameh universitetet i Teheran, Iran. Hans doktorgrad var den første seriøse studien av hazargi-dialekten i Afghanistan. Hazarafolket er den tredje største etniske gruppa i Afghanistan.

Han har jobbet som professor i Ebn Sina, Goharshad, Kateb og ved Ghorjestan-universitetet i Kabul. Han har også arbeidet innen media, og er en av grunnleggerne av det afghanske litteraturhuset for studenter ved Jaghori- og Ghorjestan universitetet.

Han har i over 20 år publisert dikt, tekster og artikler og utgitt totalt 33 bøker. For sitt arbeid har han vunnet flere priser, blant annet Afghan Literature House Award i 2012. Han interesserer seg for emner som litteratur, lingvistikk, antropologi, muntlig kultur, kunst og tegneserie. For sitt langsiktige arbeid for Hazarafolkets rettigheter og hans bøker om denne kulturen, har han blitt forfulgt og mottatt dødstrusler. Hans nest siste bok Killing Hazaras ble publisert i 2016. Og hans nyeste bok Sunni Hazara people in Afghanistan ble utgitt i 2018.

I Levanger ønsker han å lære seg norsk. Han vil også lære mer om norsk kultur og samfunn. Og han vil fortsette å skrive og arbeide for Hazarafolkets rettigheter, spre kunnskap om deres kultur og forståelse for deres situasjon. Han vil gjerne fortsette å arbeide med persisk litteratur, Afghanistans historie og skandinavisk historie og folkeminne. Shariati er interessert i å lære om samisk kultur. Han håper at hans kunnskap også vil være relevant i Norge.

Les mer om Hafizullah her:
https://icorn.org/article/afghan-writer-and-scholar-hafizullah-shariati-levanger

 

Levangers andre fribyforfatter Gunel Movlud (2016-2018)

Gunel kommer fra Jabrayil i Aserbajdsjan. I 1993 brøyt det ut krig mellom Aserbajdsjan og Armenia. Gunel opplevde krigen på nært hold som barn. Hun har bodd 5 år i flyktningleir og ble tidlig bevisst brudd på menneskerettigheter, sosiale tabu og likestillings- og minoritetsspørsmål. Dette engasjementet har også preget hennes karriere som journalist. Hun har studert teatervitenskap, men siden 2006 har hun arbeidet som undersøkende journalist.

I 2013 ble Gunel Movlud tvunget til å forlate landet på grunn av forfølgelse fra myndighetenes side. Hun undersøkte og kritiserte den anti-armenske propagandaen og massekorrupsjonen i landet. Hun skrev også om mangel på demokrati, ytringsfrihet og ikke minst kritiserte hun de patriarkalske strukturene i samfunnet som undertrykker kvinner.

Siden hun kom til Levanger har hun fortsatt å jobbe for Meydan-TV, Radio Liberty, flere prosjekt i utlandet og hun har samarbeidet med BBC ved flere anledninger. Hun har deltatt på Litteraturfestivalen på Lillehammer, Litteraturhuset i Oslo, Kapittelfestivalen i Stavanger og hun mottok Ord i Grenseland-prisen i Fredrikstad, i 2017.

I 2019 debuterte hun med flere  dikt i antologien Å kysse en ørken, å kysse en myr på Aschehoug.

Hun har tidligere gitt ut tre diktsamlinger.

Bibliografi:
Darkness and Us (2004)
5 XL (2011)
Response to the Late Afternoon (2013)

Hun har også oversatt blant annet Oman Ra av Viktor Pelevin, Hundre års ensomhet av Gabriel Garcia Marquez’ og Rødt og svart av Stendahl.

Les mer om Gunel her:
http://www.icorn.org/article/challenging-patriarchal-society
https://www.ordigrenseland.no/ord-i-grenselan-prisen
https://www.dagsavisen.no/kultur/hun-er-uonsket-av-alle-i-hjemlandet-ogsa-sin-egen-mor-1.1529338

 

Levangers første fribyforfatter Mamon Jabari (2014-2016).

Bilde av Mamon Jabari

Jabari kommer fra Lattakia i Syria. Han er menneskerettighetsaktivist, forfatter og journalist. Han har skrevet hovedsaklig innen sjangeren kortprosa, men jobber nå med flere romaner.

Han er utdannet elektroingeniør. Under den arabiske våren skrev Jabari om den politiske og spente situasjonen i Syria. Han dokumenterte overgrep mot demonstranter, journalister og media og han ble sett på som en sterk kritiker av syriske myndigheter i spørsmål knyttet til menneskerettigheter, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet. På grunn av dette arbeidet mottok han trusler og han har vært fengslet flere ganger.

I Norge har han fått publisert artikler i et par regionale aviser og flere i lokalavisa Innherred. Han er interessert i emnene humanisme, økologi, realfag, barn - og unges oppvekstvilkår, kunst og litteratur.

ICORN

ICORN, det internasjonale fribynettverket, ble etablert for å tilby forfulgte forfattere et fristed, eller en friby, hvor de skal kunne skrive og uttrykke seg fritt, uten å frykte for å bli sensurert eller kneblet. ICORN formidler forfattere til fribyene, og bidrar til kommunikasjon mellom fribyene og forfatterne som til enhver tid er en del av nettverket.

Administrasjonssenter i Stavanger

ICORN ble opprettet i 2006 som et prosjekt på Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus. I januar 2010 ble ICORN offisielt etablert som en uavhengig, internasjonal medlemsorganisasjon. Et internasjonalt styre er valgt for den nye organisasjonen, og generalforsamlingen, bestående av representanter fra medlemsbyene, er ICORNs høyeste organ.

ICORNs administrasjonssenter i Stavanger drives i nært samarbeid med de andre norske fribyene, samt Norsk PEN og PEN International. Særlig viktig er samarbeidet med PENs Writers in Prison Committee som har oversikt over forfattere som er forfulgt og trenger beskyttelse i verden.

http://icorn.org/

PEN

Norsk PEN er den norske avdelingen av PEN International, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, stiftet i 1921 av John Galsworthy i England, som en internasjonal litterær forening.

 Forkortelsen står for "Poets, Essayists and Novelists" eller "Poets, Editors and Novelists" - derom strides de lærde. I hvert fall er det en forkortelse som er konstruert for å danne ordet "PEN". Norsk PEN ble stiftet som nasjonal underavdeling av Johan Bojer i 1922.

Norsk PEN har kontor i Litteraturhuset i Oslo.

http://www.pen-international.org/
http://www.norskpen.no

Publisert: 18.05.2015 13:00 Sist endret: 16.04.2020 14:07
Levanger bibliotek Jernbanegata 16 7600 Levanger
Tlf: 740 52 900 Faks: E-post: biblioteket@levanger.kommune.no
Åpningstid: Man-tors10-18 , fre 10-16 Åpningstid: Lør 10-14, søn stengt Org.nr.: 938587051
Nettredaktør: Espen Rønning Ansvarlig redaktør: Yngvild S. Knudsen Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS

En del av Levanger kommune Levanger kommune