Toppbilde_leslitt

Nye tilbud og store arrangementer ved biblioteket i 2021

Selv om pandemien preget biblioteket i 2021 også, avsluttet Levanger bibliotek året godt fornøyd med mange store prosjekter i havn.

- Starten av 2021 ble preget av avlysninger og utsettelser. Vi fikk likevel gjennomført alt vi ville. Noe ble digitalt, mens det meste ble flyttet til tidlig sommer/høst. Til sammen hadde vi 73 små og store arrangement, møter og foredrag for voksne og 55 for barn. Dette inkluderer digitale arrangementer, klassebesøk og eksterne aktører som holder arrangement i våre lokaler, sier biblioteksjef ved Levanger bibliotek, Yngvild S. Knudsen.

- Omstillingsdyktigheten til både de ansatte og vårt publikum er det bare å ta av seg hatten for! Vi har hatt folk som har kjøpt billetter til arrangement som skulle være i februar, men som gladelig har beholdt billetten til langt uti oktober, i stedet for å få den refundert. Det er hyggelig med lojale besøkende, sier Knudsen.

I 2021 gikk historiens andre Skogheimseminar av stabelen. Dag Skogheim var opptatt av fellesskap, rettferdighet og de svakes rettigheter, og intensjonen med Skogheimseminaret er å holde hans perspektiv i hevd gjennom litteratur og samtale. Tema for seminaret var pandemi og sosial ulikhet.

- Vi hadde fulle hus, med meter’n selvsagt, og flotte arrangementer samt en kunstutstilling. Vi er glade for at kunstdelen har fått mer plass i Skogheimseminaret, og gleder oss over å ha med Anne-Gro Erikstad med på laget, sier Vivi-Ann Svensen Rotmo som var prosjektleder for seminaret.

LevLitt 2021 ble tidenes største i litteraturfestivalens historie, med fire dager til ende med smale og brede arrangement, noe for enhver smak. - En kveld med Tore Renberg på Havna Scene ble et av årets desiderte høydepunkt, sier LevLitts prosjektleder, Ylva Almås Haugan. LevLitt 2022 er under planlegging.

Sommerles er lesekampanjen for barn mellom 1.- 7. klasse som går hver sommer. Barn leser så mye de klarer, og får premier på biblioteket ut fra hvilke nivå de når. – I 2021 hadde vi rekordstor deltakelse på Sommerles, og det er vi veldig fornøyde med, sier barne- og ungdomsbibliotekar, Siri Okkenhaug Bævre.

- Vi har vært kreative og tenkt digitale aktiviteter både til vinterferien, høstferie og juleverksted. Det tradisjonelle trylleshowet etter Fakkelnatta ble også digitalt i samarbeid med Arrangementsavdelingen. Vi har hatt spillturneringer både på nett og fysisk flere ganger, gjennom initiativet Levanger e-sport, sier IT-konsulent og ansvarlig for e-media, Espen Rønning.

I tillegg tilbyr biblioteket flere digitale løsninger, som BookBites der du kan låne ebøker og lydbøker, Flipp, som gir deg tilgang til massevis av ukeblader og magasiner, Filmoteket og Filmbib, som er strømmetjenester for film. Alt helt gratis for deg som har lånekort på biblioteket, forteller Rønning.

Nyvinninger

I april kom første episode av podkasten Les Litt. Dette ble startet med midler fra Nasjonalbiblioteket til aktiv formidling av litteratur. Alle ansatte ved biblioteket bidrar, og å spille inn podkast var helt nytt for de fleste. I 2021 kom det ut 38 episoder av Les Litt. – Vi kan med glede annonsere at vi har fått midler til å videreføre prosjektet også i 2022 og håper på flere lyttere. Fra april til desember hadde vi over 3500 nedlastninger. I sendes podkasten på Radio Trøndelag to dager i uka. Kanalen hadde 3. kvartal i 2021 over 21 000 daglige lyttere, og her når vi kanskje lyttere som ikke ville oppsøkt oss aktivt, sier Knudsen.

2021 var også året Levanger bibliotek endelig ble meråpent. - Dette har vi jobbet med i 1,5 år, og 1. november kunne vi endelig åpne tilbudet som innebærer at lånere kan bruke bibliotekets fasiliteter fra kl. 07.00 til 23.00, alle dager i året, også fridager/søndager, forklarer biblioteksjefen. Siden november har over 250 personer registrert seg som brukere av meråpent bibliotek, og biblioteket håper på mange flere i 2022.

- Dette er et fint tilbud for ungdom, studenter, barnefamilier, og alle som ikke rekker innom i våre åpningstider. Det er en møteplass i sentrum som kan brukes til mye forskjellig. Lag og foreninger kan holde møter her om de ønsker det. Ellers er det et sted man kan ha en rolig stund med kaffe og avisa og ta en pause i hverdagen. Registrer deg som bruker på nett, i appen Bibliofil eller kom innom oss, så fikser vi det, oppfordrer Knudsen.

- I 2022 håper vi på mange spennende arrangement for barn og voksne, og vi har satt oss fore å satse mer på mangfold når vi velger forfattere, foredragsholdere og aktiviteter ved biblioteket. Da tenker vi mangfold i kjønn, alder, bakgrunn og ikke minst tematikk! 2022 er også Skeivt kulturår, og vi feirer at homofili har vært lovlig i Norge i 50 år, noe som vil prege enkelte av arrangementene våre, sier biblioteksjefen.

Publisert: 12.01.2022 14:59 Sist endret: 13.01.2022 09:08

Levanger bibliotek Jernbanegata 16 7600 Levanger
Tlf: 740 52 900 Faks: E-post: biblioteket@levanger.kommune.no
Åpningstid: Man-tors10-18 , fre 10-16 Åpningstid: Lør 10-14, søn stengt Org.nr.: 938587051