Plan- og utviklingskomiteen 14.02.18 - FO 2/18 Spørsmål fra Gunnar Løvås (SV) - Stråling fra nye AMS-målere

Det monteres i disse dager nye strømmålere «AMS-målere» i kommunale og private bygninger i Levanger kommune. Disse er basert på trådløs teknologi som kontinuerlig sender informasjon om strømforbruket.

Blant flere forskere og fagfolk på området hevdes det at stråling fra de nye AMS-målerne er helseskadelig og at dette vil påvirke innbyggerne i kommunen helsemessig negativt på sikt. Valget av trådløs teknologi har skjedd uten en demokratisk prosess, risiko og sårbarhet er ei heller vurdert. Grenseverdiene Statens strålevern benytter er skyhøye. Mange andre land har lavere grenseverdier enn Norge på dette området. Det er også kjent at flere universitetsmiljøer i Europa behandler man denne strålingen på linje med andre miljøgifter.

Mitt spørsmål til Kommunalsjef for samfunnsutvikling i Levanger kommune blir derfor:

1. Hva har kommunen gjort for å orientere innbyggerne om de helsemessige effektene ved bytte av strømmålere?
  2. Har kommunen vurdert, eller fått hjelp til å vurdere om de nye AMS-målerne utgjør en helsemessig negativ situasjon for innbyggerne i kommunen på sikt?

Gunnar Morten Løvås - klikk for persomkort
Saksordfører: Gunnar Morten Løvås, SV