Gå til innhold Globalmeny Forsiden
header2

Friby

Forfattere i mange deler av verden utsettes for trusler og forfølgelse. Internasjonale PEN rapporterer hvert år rundt 1 000 tilfeller av fengsling eller forfølgelse av forfattere. Dette er forfattere som trakasseres og forsøkes kneblet fordi de har benyttet seg sin grunnleggende rett til å ytre seg.

Levanger ble Friby høsten 2014.

Levangers første fribyforfatter er Mamon Jabari fra Syria.

Jabari er en syrisk novelleforfatter og journalist.

Bilde av Mamon JabariMamon har også publisert en rekke artikler og kronikker i ulike arabiske og internasjonale aviser, flere syriske aviser som Eneb Baladi, Hinta og Yassari. Han skriver hovedsakelig om de politiske hendelsene som finner sted i Syria. Han har dokumentert overgrep mot journalister og media siden utbruddet av protestene i mars 2011 som senere utviklet seg til dagens borgerkrig. Han er en sterk kritiker av syriske myndigheter i spørsmål knyttet til menneskerettigheter, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet.

ICORN

ICORN, det internasjonale fribynettverket, ble etablert for å tilby forfulgte forfattere et fristed, eller en friby, hvor de skal kunne skrive og uttrykke seg fritt, uten å frykte for å bli sensurert eller kneblet. ICORN formidler forfattere til fribyene, og bidrar til kommunikasjon mellom fribyene og forfatterne som til enhver tid er en del av nettverket.

Administrasjonssenter i Stavanger

ICORN ble opprettet i 2006 som et prosjekt på Sølvberget, Stavanger kulturhus. I januar 2010 ble ICORN offisielt etablert som en uavhengig, internasjonal medlemsorganisasjon. Et internasjonalt styre er valgt for den nye organisasjonen, og generalforsamlingen, bestående av representanter fra medlemsbyene, er ICORNs høyeste organ.

ICORNs administrasjonssenter i Stavanger drives i nært samarbeid med de andre norske fribyene, samt norsk og International PEN. Særlig viktig er samarbeidet med PENs Writers in Prison Committee som har oversikt over forfattere som er forfulgt og trenger beskyttelse i verden.

http://www.stavanger-kulturhus.no/FRIBY-STAVANGER/OM-ICORN/Om-ICORN

PEN

Norsk P.E.N. er den norske avdelingen av International P.E.N., verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, stiftet i 1921 av John Galsworthy i England, som en internasjonal litterær forening.

 Forkortelsen står for "Poets, Essayists and Novelists" eller "Poets, Editors and Novelists" - derom strides de lærde. I hvert fall er det en forkortelse som er konstruert for å danne ordet "PEN". Norsk P.E.N. ble stiftet som nasjonal underavdeling av Johan Bojer i 1922.

Norske PEN har kontor i Litteraturhuset i Oslo.

http://www.norskpen.no/

Publisert: 18.05.2015 13:00 Sist endret: 12.08.2016 14:01
Levanger bibliotek Jernbanegata 16 7600 Levanger
Tlf: 740 52 900 Faks: 740 52 909 E-post: biblioteket@levanger.kommune.no
Åpningstid: Man-Tor 10-18 Fre 10-16 Åpningstid: Lør 11-15 Søn stengt Org.nr.: 974035928
Nettredaktør: Espen Rønning Ansvarlig redaktør: Vidar Lund Utviklet av: Sem & Stenersen Prokom AS

En del av Levanger kommune Levanger kommune